keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Parsaa, sitruunakastiketta ja tagliatellea

Nyt on parsa aika vuodesta! Kun Siwassa (!) oli tyrkyllä 500 g vihreää parsaa 2 eurolla, villit vaistot veivät minut mennessäni ja pian löysinkin itseni kotoa kera puoli kiloa herkullista vihannesta. Vasta siinä vaiheessa aloin miettiä, mitä niistä oikein tekisin. En jotenkin raaskinut upottaa kevään ensimmäisiä parsoja keittoon, vaan jotain muuta olisi keksittävä. En ikimaailmassa pysty voittamaan isäni hollandaisea, joten siihen hommaan en edes harkinnut lähteväni, vaikka onkin niin klassista ja herkullista.

Jotain sitruunaista kuitenkin teki mieli. Äiteeni oli tehnyt joskus xyz aikaa sitten ihanaa sitruunakastiketta kasviksille, jonka ohjeenkin hän kirjoitti ylös, mutta tietenkään en löytänyt sitä mistään. Muistin vain, että siihen tuli voita, ranskankermaa ja valkkaria - ja tietty sitruunaa. Tein siis siltä pohjalta hieman kevyemmän version, sillä kaapissa oli valmiiksi vähärasvaista Oivariinia (huom! eri asia kuin kevyt, se ei sovellu paistamiseen tai ruoanlaittoon muutenkaan) ja kokeeksi ostettua Arla Ingmanin 18 % crème fraîchea. Kuten edellissä postauksesta ilmeni, olen juuri palannut melko hedonistiselta lomalta, ja nyt on aika vähän kiristää vyötä, niin kukkaron kuin kurvienkin vuoksi ;) Täytyy sanoa, että en kyllä itse erottanut varsinkaan valmiissa kastikkeessa mitään eroa normaalirasvaiseen ranskankermaan, vaikka melko skeptinen olinkin!

Mutta siis, sitruuna-voikastike kevennettynä versiona:

puolikkaan sitruunan mehu
75 g Oivariinia
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl vahvaa kasvislientä
1 sipuli pieneksi pilkottuna
200 g 18 % ranskankermaa
kurkumaa, chiliä
(Maizenaa)

Laita sipuli, viini ja kasvisliemi kattilaan ja anna nesteiden kiehua lähes kokonaan pois. Hämmennä sekaan ranskankerma ja sitruunamehu. Paloittele sekaan Oivariini, anna sulaa sekaan jatkuvasti hämmentäen, älä anna kastikkeen kiehua. Mausta chilillä, lisää kurkumaa väriä antamaan. Suurusta tarvittaessa Maizenalla. Siivilöi/valuta (mikähän se oikea termi nyt sitten onkaan) kastike. Tarjoile tuoreen keitetyn parsan*, parmesaanilastujen ja tagliatellen kera. (Sopii erinomaisesti myös muiden kasvisten tai kalan kanssa.)

Parsojen keitto: pese parsat, leikkaa tyvestä puumainen osa pois (kuori valkoiset parsat), keitä suolavedessä 5–8 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Kivaa tulla uuteen blogiin! :) Punainen keittiö tervehtii Munkkiniemestä. Upean kuuloinen parsaresepti, pitää kokeilla meilläkin! Ja tosiaan, saa linkittää, jos siltä tuntuu. :)

    VastaaPoista