keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Juusto-parsakaaliquiche

Noniin, reissusta on kotiuduttu ja nyt ehkä ehtii vähän raapustaa ylös kokkailujakin :) Haikeaa kyllä palata tänne Suomen hintatasoon ja tarjontaan, kovin nopeasti sitä ehti tottua Berliinin pikkuisiin ja järjettömän edullisiin ruokakauppoihin ja Biomarkteihin, joissa kaikki on luomua. Myös juustot!! No, onneksi Suomessakin koittaa kesä pian ja kasviksia, hedelmiä, marjoja ym. alkaa saada opiskelijallekin siedettävään hintaan :)

Tulikin palattua parahiksi juuri ennen vappua, että paluu terveellisiin elämäntapoihin (? no, ainakin maltillisempiin) sujuu pehmeästi. Vappuun kuuluu perinteisesti piknik, jossa ei pihistellä sen paremmin ruoan kuin juomankaan kanssa. Osallistuin itse tällä leipomuksella, ja sillä osallistun myös Pastanjauhajien toukohaasteeseen!

Quiche on näppärä piknik-eväs, sillä sen voi syödä niin lämpimänä, huoneenlämpöisenä kuin kylmänä, ja sen todistetusti voi kuljettaa paikan päälle muovipussissa pyörän ohjaustangolla keikkuen, kunhan tueksi laittaa muutaman ylimääräisen foliovuoan. Kestää tärskyjä!

Ohje on mukailtu Kotilieden ohjeesta (josta kopioin ohjeen tähänkin suoraan, muokkasin vain omien muutoksieni verran).

Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
100 g leivontamargariinia
1 luomukananmuna
4–5 rkl kylmää vettä

Täyte
150 g punaista emmentalia raasteena
pieni (150 g) parsakaali
n. 7 cm pätkä purjosipulia
2 dl kaurakermaa
2 dl kauramaitoa
3 luomukananmunaa: 2 keltuaista, 1 kokonainen*
mustapippuria

* alkuperäiseen ohjeeseen tuli neljä keltuaista, mutta minulla oli vain neljä munaa koko quicheä varten, joten sovelsin näin

1. Nypi jauhot, voi, kanamuna ja tilkka kylmää vettä taikinaksi. Anna taikinan olla viileässä noin 1/2 tuntia.
2. Viipaloi purjo.
3. Sekoita maito, kerma, keltuaiset/kananmunat, pippuri ja juustoraaste noin 1/2 tuntia ennen paistamista, niin juusto ehtii antaa makuaan täytteeseen.
4. Pilko parsakaalin nuput pieniksi paloiksi.
5. Kauli taikina noin 3 mm paksuksi, pyöreäksi levyksi ja vuoraa sillä piirakkavuoka (halkaisijaltaan noin 25 cm). Ripottele piirakkapohjalle parsakaalinpalat ja kaada täyte päälle. Paista piirakkaa uunin keskitason alapuolella ensin 240 asteessa ja loppuvaiheessa miedommassa lämmössä, yhteensä noin 25-35 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.

(Jouduin kyllä itse paistamaan vielä pidempään, ehkä 45 min, ja siltikin olisi voinut olla kypsempää, mutta uunini tunnetusti on omituinen... Olisi varmaan tullut parempi tulos, jos olisin aluksi peittänyt quichen foliolla ja ottanut sen vasta loppuvaiheessa pois, jotta pinta saisi väriä.)

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista kuinka erilainen quichen pohja kuin minkä minä olen oppinut. Jännää kuinka erilaisilla tavoilla asioita voi tehdä.

    VastaaPoista