maanantai 12. lokakuuta 2009

Kylmien syysiltojen lämmittäjät

Nyt se on täällä – luihin ja ytimiin pureutuva kostea kylmyys. Silloin villasukkien ja -paitojen lisäksi tarvitaan myös sisäistä lämmikettä, holilla tai ilman. Kahvia en juo, mutta suklaa lämmittää jo ajatuksena, joten valintani on kaakao.

Kaikkein parasta kaakaota tulee tietystikin täysmaidosta, mutta sitä ei saa luomuna, mikä on kovin harmillista. Jos jollain on vinkkejä, miten samanlaiseen kermaisuuteen yltää eettisemmin ja ekologisemmin, kertokaa ihmeessä!

Tässä joitakin kaakaomuunnelmia, jotka viime aikoina ovat omia makuhermojani kutitelleet:

Maustekaakao
2 dl kuumaa maitoa
1,5 tl kaakaojauhetta (sitä aitoa tavaraa)
1 rkl ruokosokeria
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
ripaus jauhettua kardemummaa

Kaakaojauhe ja sokeri sekoittuvat paremmin maitoon, kun ne sekottaa pienellä vispilällä tilkkaan maitoon tahnaksi, ja vasta sitten lisää loput maidosta. Jos oikein haluaa hifistellä, vaniljasokerin voi myös korvata vaniljatangolla, jota lilluttaa maidossa sen aikaa kun sitä lämmittää kattilassa – onnistunee parhaiten, jos tekee useita annoksia.

Fazerina-kaakao
2 dl kuumaa maitoa
1,5 tl kaakaojauhetta (sitä aitoa tavaraa)
1 rkl ruokosokeria
tilkka–2 cl Cointreau-likööriä (tai vastaavaa appelsiini/mandariinilikööriä)

Likööriä voi tosiaan laittaa aivan tilkan antamaan makua tai sitten enemmän, jos haluaa antaa juoman lämmittävyydelle monia ulottuvuuksia. Yli senttiä likööriä per desiä maitoa en suosittele, sillä silloin kaakaosta tulee pistävää ja liian makeaa.

Rommikaakao
2 dl kuumaa maitoa
1,5 tl kaakaojauhetta (sitä aitoa tavaraa)
1 rkl ruokosokeria
tilkka–2 cl tummaa rommia

Rommin suhteen pätee sama kuin Cointreaunkin.

Pätkiskaakao
2 dl kuumaa maitoa
1 Pätkis murusina (mitä pienempinä paloina, sen parempi)

Tähän ei varmaan tarvitse sen ihmeempää ohjeistusta? :)

Pätkiskaakao vol. 2
2 dl kuumaa maitoa
1,5 tl kaakaojauhetta (sitä aitoa tavaraa)
1 rkl ruokosokeria
tilkka–2 cl Crème de menthea

Taas kerran liköörin annostelussa pätee sama kuin Cointreaussa ja rommissa.

Liköörejä voi käyttää tokikin oman maun mukaan samalla annostuksella kuin edellisissä ohjeissa. Mielestäni kirkkaammat liköörit toimivat paremmin, eli ei-kermapohjaiset, ne maistuvat kaakaossa jotenkin härskeiltä ja toimivat paremmin jäiden kera. Muita kaakaoon sopivia liköörejä/alkoholijuomia ovat esimerkiksi punssi (punssinappikaakao), salmari (jos pitää salmiakkisuklaasta), Pähkinätoffeelikööri, Malibu (Bounty-kaakao), Kahlúa jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti