sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Kasvismoussaka

Olen aiemminkin harmitellut sitä, että béchamel-kastike on niin luotaantyöntävää. Päätin kuitenkin antaa mahdollisuuden omatekoiselle mornay-kastikkeelle (= béchamelia juustolla), sillä en vain osannut kuvitella millä sen voisi korvata moussakassa. Ja täytyy sanoa, että lopputulos oli mahtava! Mietin myös, että osan maidosta voisi korvata ranskankermalla, ehkä pitää ensi kerralla kokeilla, kun teen lasagnea tms.

Varoitus: tämän kokkaamiseen menee pieni iäisyys...

4–6 annosta

2 keskikokoista (n. 800 g) munakoisoa

Viipaloi n. sentin pakuisiksi viipaleiksi (pitkittäin tai poikittain, miten itse haluat), pistele haarukalla ja huljauta viipaleille runsaasti suolaa. Anna itkettyä 20–30 minuuttia, tee sen aikana soijarouhekastike. Munakoisojen itkettyä, pyyhi nesteet ja enimmät suolat pois ja paista viipaleita kuumahkolla teflonpannulla molemmin puolin kullanruskeiksi.

Soijarouhekastike
2 dl soijarouhetta
1 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (à 200 g) paseerattuja tomaatteja
1 dl punaviiniä
2 pienehköä sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
mausteet: kanelitanko tai jauhettua kanelia, suolaa, nelisen maustepippuria morttelissa jauhettuna, oreganoa ja timjamia (tuoreena tai kuivattuna)

1. Pilko sipulit ja viipaloi/hienonna valkosipulit. Kuullota.
2. Tarvittaessa lisää rasvaa, kippaa pannulle soijarouhe ja kuullota sitäkin.
3. Lisää pari dl vettä ja kun soijarouhe on imenyt sen, lisää tomaattimurska, paseeratut tomaatit, laakerinlehdet sekä punaviini. Nestemäärä on tarkoituksella pieni, kastikkeesta on tarkoitus tulla mahdollisimman kuiva ja näin soijarouhe imee itseensä tomaattimurskan nestettä. Mausta suolalla, maustepippurilla, oreganolla ja timjamilla sekä kanelilla/kanelitangolla.
4. Jätä porisemaan miedolla lämmöllä niin kauaksi aikaa kuin maltat (ainakin 30 min). Poista laakerinlehdet ja mahdollinen kanelitanko ennen moussakan kokoamista.

Mornay-kastike
2 rkl margariinia/voita (käytän itse Oivariinia)
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl (luomu/kaura)maitoa
3 dl vahvaa juustoraastetta (itselläni oli pecorinon ja punaleimaemmentalin jämät hyötykäytössä)
1 luomumuna kevyesti vatkattuna
mausteet: suolaa, mustapippuria, jauhettua muskottipähkinää

1. Sulata voi/margariini kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Ruskista jatkuvasti sekoittaen.
2. Lisää maito, tarvittaessa vispaa seosta niin että jauhot sekoittuvat tasaisesti. Keittele koko ajan hämmentäen, kunnes kastike alkaa paksuuntua.
3. Lisää juustoraaste ja mausta.
4. Kun juusto on sulanut kokonaan ja kastike on sopivan paksua, ota se liedeltä ja sekoita joukkoon kananmuna. (Kiitos Pastanjauhajille ideasta!)

Kokoa moussaka: lado lasagnevuoan tms. uunivuoan pohjalle munakoisoviipaleet, kaada päälle soijarouhekastiketta, sen päälle seuraava kerros munakoisoviipaleita jne. kunnes kastike ja munakoisoviipaleet on kaikki käytetty. Kaada päälle mornay-kastike. Paista 180 asteessa n. 45–50 minuuttia. Anna moussakan asettua hetken ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti