keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Sienimunakas

Noniin, aletaanpa vähän purkaa reseptivarastoja!

Tästäkin on jo hyvä tovi, sillä tämän tein Pietarin-tuliaisista. Kävin toukokuun puolivälissä (!) pitkän (ja kostean...) viikonlopun reissulla Pietarissa, enkä voi kuin suositella. Ruokaa ja juomaa saa ympäri vuorokauden, katsottavaa ja koettavaa riittää, ja pimeät taksit (kyseinen kaupunki lienee suunnilleen ainoita, joissa niitä kannattaa suosia oikeiden taksien sijaan) ovat varsinaisia elämyksiä, hyvässä mielessä. Tällaiselle sienihullulle reissu oli suorastaan unelmien täyttymys, sillä venäläisethän tunnetusti osaavat arvostaa sieniä – ovat jopa nimenneet erään legendaarisen klubin sieniä ylistävästi, Gribojedov (= sienen syöjä)! Tosin oikeasti klubi lienee venäläisen kirjailijan mukaan nimetty, mutta yhtä kaikki on hienoa, että jotkut sentään antavat sienille niille kuuluvan kunnian.

Venäläisissä sienissä tosin arvostus ei näy hinnassa, sillä ne ovat suomalaiseen hintatasoon aivan pöyristyttävän edullisia, kuten toki muutkin asiat, esimerkiksi vodka ;) Vodka muuten on diminutiivi vedestä, kuinka liikuttavaa. Ihastuttava kansa! Mutta siis. Ne sienet. Ne tosiaan olivat todella huokeita, ostin muistaakseni n. 400 g portobelloja ja osterivinokkaita kumpaisiakin, ja ne maksoivat yhteensä kolmisen euroa. Siis vajaa kilo. o_O

Suurimmasta osasta tein sienikeittoa, jonka ohjeen hukkasin jo jonnekin, mutta yritän kaivella sen muistini syövereistä. Lopuista tein munakkaan, joka maistui minunkin kaltaiselleni munakasta vierastavalle tyypille. Munakaskin menee aikalailla ulkomuistista, mutta vähän suuremmalla varmuudella kuitenkin kuin soppa.

2 annosta

3 luomumunaa
3 rkl kaurakermaa
150 g tuoreita sieniä (itselläni siis portobelloja ja osterivinokkaita)
noin 60 g vahvaa juustoa, esim. puna/mustaleimaemmentalia
pieni sipuli
kourallinen kirsikkatomaatteja
soijakastiketta
ruohosipulia
valkopippuria, (vähäsuolaista) yrttisuolaa, jauhettua muskottipähkinää

1. Pieni sienet ja pilko sipuli.
2. Kuullota sipuli, lisää sienet ja paistele kunnes neste on enimmäkseen haihtunut. Mausta soijakastikkeella.
3. Raasta juusto ja viipaloi kirsikkatomaatit.
4. Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää kaurakerma ja loput mausteet ja sekoita. Jos olet käyttänyt runsaasti soijaa sieniin, voi suolan jopa jättää pois, tai ainakin lisätä vasta lautasella, jos on vielä tarvis.
5. Kaada munakastaikina pannulle sienien ja sipulin seaksi, nakkele tomaatit sinne tänne munakkaan päälle. Paista miedolla lämmöllä kunnes munakas on valmis.
6. Pilko lopuksi päälle reippahasti ruohosipulia.

En muuten käsitä miten kukaan saa munakkaan siististi pannulta lautaselle. Mulla munakas aina näyttää enemmän munakokkelilta siinä vaiheessa kun sen saan eteeni syötäväksi... No, pitäisi ehkä harjoitella useammin kuin kerran vuodessa tai kahdessa :D

4 kommenttia:

  1. pöh, eiks tää kommentointi onnistu?

    Uus yritys:

    Tein tätä mutta piti kääntää ympärikerran(vai nopeesti) kun musta sellanen löllö on munakkaassa inhaa. Hyvää oli kyllä.

    Vasta nyt löysin sun ruokablogis.

    -Hanna

    VastaaPoista
  2. Munakkaat on kyllä niin parhaita. Munat on halpoja, helppoja, nopeita valmistaa ja muuntelumahdollisuuksia on monia. :)

    VastaaPoista
  3. Hanna, mä kun en tosiaan osaa tuota kääntämisen jaloa taitoa, paistan vaan munakasta miedolla lämmöllä kunnes se on kokonaan hyytynyt (en itsekään pidä siitä löysästä). Pitäisi mennä jonkun munakasmestarin tekniikkaoppiin :) Mutta kiva että maistui!

    Dea, helppoja, nopeita ja täyttäviä kananmunat tosiaan on, mutta pääsääntöisesti en ihan kauheasti välitä niistä oikein missään perusmuodossa (paistettuna, munakkaana, keitettynä tms). Mutta sieni- ja fetamunakkaat tomaateilla ja yrteillä ryyditettyinä on kyllä hyviä!

    VastaaPoista
  4. Sohvi: se tapahtuu niin että otetaan yksi iso lautanen(isompi kuin paistinpannu) ja laitetaan se pannun kanneksi. Otetaan paistinpannun kahvasta kiinni ja samalla painetaan sitä lautasta sitä pannua kohden ja käännetään niin että lautanen jää alle ja pannu päälle. Ota pannu pois, laita takas hellalle, ja valuta se munakas takas pannuun. Ta-daa, munakas käänneetty!

    Ongelma tietysti on tarpeeks ison lautasen puute(meillä käytetään pyöreää puutarjotinta jonka päälystän foliolla jos teen isolla pannulla espanjalaista perunamunakasta) ja toisekseen että munakas+paistinpannu+lautanen painaa kauheesti ja lattialle tippumisen vaara on suuri(jolloin käsken Rafan hoitamaan kääntämisen).

    pitäis kyl hoitaa sopiva lautanen tohon hommaan.

    VastaaPoista