tiistai 13. tammikuuta 2009

Leipä pistää viban punttiin!

Johan sen Tilsakin tiesi.

Ylioppilaslehdessä oli sangen inspiroiva juttu leivästä (mm. miten 95 prosenttia hinnasta koostuu muista kuluista kuin raaka-ainekustannuksista!) kauravuokaleivän kera. Tuloksena vuokaleipä, tuosta ohjeesta muokattuna.


5 dl kauramaitoa
5 dl kokojyväpitoista sämpyläjauhoseosta
4 dl kolmen viljan sämpyläjauhoja
2 dl neljän viljan hiutaleita
reilu 1 dl siemeniä (pellavan- ja auringonkukan-)
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl psylliumia

1. Vispaa psyllium osaan maidosta ja jätä turpoamaan 10 minuutiksi. Sekoita kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen.
2. Yhdistä maidot ja lisää niihin suola.
3. Sekoita neste, kuivat aineet ja öljy tasaiseksi massaksi. Jätä kohoamaan liinan alle 40 minuutiksi.
4. Vaivaa taikinaa tovi ja siirrä vuokaan. Jätä kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi.
5. Paista 225 asteessa puolisen tuntia (kunnes pinta on kauniin kullanruskea). Anna jäähtyä 20–30 minuuttia ennen kuin kumoat leivän ulos.

Tästä tuli psylliumista huolimatta vähän murenevan oloista. Vinkkejä otetaan vastaan, miten sen saisi estettyä! Maussa tai rakenteessa ei muuten mitään vikaa, oikein maukasta tuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti