lauantai 3. tammikuuta 2009

Maa-artisokka-palsternakkakeitto

4–5 annosta

400 g maa-artisokkia
200 g palsternakkaa
Yksi keskikokoinen jauhoinen peruna
Yksi iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 l vahvahkoa kasvislientä
1,5 dl valkoviiniä
1 prk (150 g) ranskankermaa
0,5 dl tuoretta salviaa ja rakuunaa pilkottuna
2 tl piparjuuritahnaa
Muskottipähkinää
Valkopippuria

1. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet sekä kuutioi huolellisesti juuresharjalla pestyt juurekset (saa toki kuoriakin, jos haluaa), laita maa-artisokanpalat kylmään veteen etteivät mustu.
2. Kuullota sipulit ja valkosipulit, lisää valkoviini ja anna sen kiehua lähes pois.
3. Lisää juurekset ja kasvisliemi. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat hyvin kypsiä.
4. Ota kattila liedeltä. Lisää 2 tl piparjuuritahnaa ja salvia ja soseuta sauvasekoittimella. Itse en soseuttanut aivan hienoksi, vaan halusin jättää hieman puruvastusta. Jos haluaa oikein samettisen keiton, voi sopan soseutuksen jälkeen vielä paseerata.
5. Lisää ranskankerma, rakuuna, valkopippuria reilu rouhaisu, muskottia maun mukaan ja pieni turaus sitruunamehua. Käytä vielä kertaalleen sauvasekoittimen kautta ja syö!

Valkosipulia ja piparjuurta voi laittaa enemmänkin, jos siltä tuntuu. Myös tuoretta piparjuurta voi tietenkin käyttää, mutta sen kanssa kannattaa sitten olla vähän varovaisempi kuin tuon tahnan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti