lauantai 3. tammikuuta 2009

Ohratto ja rakuunakasvikset

Ohratto

4–5 annosta

3+ dl esikeitettyjä ohrasuurimoita
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2,5 dl kuivaa siideriä tai valkoviiniä
7 dl kasvislientä
3 dl (150 g?) parmesaania raastettuna
voita tai oivariinia
(mustapippuria, suolaa)

1. Pilko sipulit ja kuullota niitä öljyssä.
2. Heitä ohrasuurimot sekaan ja kuullota niitä hetki sipulien seassa.
3. Lisää siideri ja anna sen porista lähes pois.
4. Lisää kasvislientä vähän kerrallaan ja anna ohrasuurimoiden imeä se lähes kokonaan ennen kuin lisäät enemmän. Alussa voi laittaa reilummalla kädellä (1,5–2 dl kerralla). Hämmennä vähän väliä. Jatka kunnes ohrasuurimot ovat pehmeitä. Ohraton on tarkoitus olla löysähköä, mutta pienellä puruvastuksella (kuten risotto siis). Tähän vaiheeseen menee aikaa noin puolisen tuntia.
5. Sekoita sekaan voinokare ja sen jälkeen parmesaaniraaste. Halutessasi mausta lisää mustapippurilla ja suolalla.

Ihmettelijöille tiedoksi, että ohratto on siis risottoa, joka on riisin sijaan tehty ohrasuurimoista. Jopa itseni kaltainen risoton vannoutunut ystävä yllätyin tästä todella positiivisesti! Tulevaisuudessa ei varmaan kauheasti perinteistä risottoa tulekaan tehtyä, kun ohrasta saa tehtyä yhtä hyvää ja huomattavasti terveellisempää, halvempaa ja ekologisempaa.

Rakuunakasvikset

2 annosta

1 porkkana
1 punainen paprika
7–8 cm pätkä kesäkurpitsaa
neljäsosa keskikokoisesta parsakaalista
kuivattua rakuunaa
valkopippuria, merisuolaa

1. Pilko parsakaalin nuput pienemmiksi, paloittele paprika isohkoiksi lohkoiksi ja höylää juustohöylällä kesäkurpitsasta ja porkkanasta siivuja.
2. Paista porkkanoita öljyssä, lisää hetken kuluttua parsakaalinpalat ja paista kunnes ne ovat kypsiä. Siirrä sivuun. Tarvittaessa pyyhi liiat öljyt pannulta (saa olla aika kuiva paprikoita ja kesäkurpitsoja varten).
3. Käytä kesäkurpitsoja ja paprikoita pannulla sen verran, että saavat väriä, mutta eivät pehmene liikaa.
4. Nakkaa takaisin porkkanat ja parsakaalit, sekoittele sekaan rakuuna, valkopippuri ja merisuola, tarvittaessa lisää öljyä.
5. Tarjoile esimerkiksi bulgarianjogurtin kanssa, joka on maustettu mustapippurilla ja suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti