torstai 8. tammikuuta 2009

Tom kha het

Yleensä vältän eineksiä ja "lisää vain vesi/liha/kerma/tms." -puolivalmisteisiin, mutta tunnustettakoon, on olemassa poikkeus. Kerran kokeilunhaluisena tom kha -keiton ystävänä kokeilin Santa Marian tom kha -keittosekoitusta, kun satuin sellaisen bongaamaan ääsmarketin hyllystä. Oli hyvinkin positiivinen yllätys, keitto maistui ihan sille kuin pitikin, ja kyseiseen puolivalmisteeseen on tullut turvauduttua kerran jos toisenkin. Pitäisi kai joskus tehdä alusta alkaen itse, mutta pakko myöntää, että edullinen hinta (pussi on reilun euron) ja nopea valmistus vähän nostavat kynnystä... Kai noita lisäaineita sen verran uskaltaa kitusiinsa lapata O:-)

Mutta tässä siis hieman tuunattu versio, ilman kanaa ja herkkusienten kera, eli tom kha het (kuva ei oikein ole eduksi, taaskaan..). Pussissa on kalajauhoa, joten ei sovi täysvegeille.

3–4 annosta

1 pss Santa Marian tom kha -keittosekoitusta
1 l vettä (pussin ohjeen mukaan 6–7 dl, mutta siitä tuli makuuni liian tulista)
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
3–4 herkkusientä
n. 70 g parsakaalia (vajaa kolmasosa keskikokoisesta)
1 prk viipaloituja bambunversoja
n. 10 cm pätkä purjoa
1 tomaatti
soija- tai kalakastiketta
persiljaa

1. Paloittele parsakaali, kuutioi tomaatti (kalttaa, jos jaksat – itse en ikinä jaksa), viipaloi sienet ja purjo, valuta bambunversot.
2. Kippaa vesi, kookosmaito ja keittosekoitus kattilaan kiehumaan. Varo ettei kiehu yli!
3. Kiehumista odotellessa paista herkkusieniviipaleet öljyssä ja soijassa.
4. Lisää keittoon soijaiset sienet, purjoviipaleet, bambunversot ja parsakaalit, anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes parsakaalit ovat kypsiä.
5. Lisää tomaattikuutiot ja persiljasilppu juuri ennen tarjoilua. Halutessasi keitosta suolaisempaa, mausta kala- tai soijakastikkeella.

Jos on korianterin ystävä, se sopii tähän varmasti. Omasta mielestäni korianteri maistuu ummehtuneelta, hikisukalta ja saippualta, joten tyydyn kerettiläisesti persiljaan.. Erityisen kermaista keitosta saa, jos käyttää liemeen kaksi purkkia kookosmaitoa (ja luonnollisestikin vähentää vettä saman verran).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti